skip to Main Content
Dyssegaardens Juletræsplantage - Frederiksborgvej 570, 4000 Roskilde - Gundsømagle | Tlf.: 61 18 56 38

Kalkun opskrift – med ‘stuffing’ og sauce

KALKUNEN
1 kalkun på 4-5 kg, optøet
fint salt
50 g smør
4 stængler bladselleri
1 medium løg

STUFFING
1 spsk finthakket, frisk
salvie
25 g smør
7 skiver hvidt toast- eller
sandwichbrød
1 dl mælk
salt og sort peber
50 g smør

TIL BRADEPANDEN + SAUCE
1 løg
1 stor gulerod
halsen fra kalkunen
2 dl sød hedvin som
portvin eller marsala
20 g blødt smør
2 spsk hvedemel.

FREMGANGSMÅDE:

Begynd aftenen før. Salt kalkunen udvendigt og indvendigt med fint salt. Det er med til at kalkunen holder sig saftig. Lad kalkunen trække natten over i køleskabet.

Tag kalkunen ud af køleskabet 1½ time, inden den skal i ovnen. Tænd ovnen på 180 grader. Smør den udenpå med smør, ca. 25 g. Hak løg og selleri fint. Smelt 25 g smør i en pande og kom grøntsagerne i. Lad dem snurre ved middelvarme, til de bliver blanke. Tilsæt salvie, 1 tsk groft salt og godt med sort peber. Skær brødet i tern, og vend det sammen med de stegte grøntsager. Bland mælken i og kom fyldet i kalkunens bug. Stop det godt sammen med hånden eller en ske. Snør kalkunens ben sammen med køkkensnor.

Del løget i kvarte, men lad skallen sidde på. Kom det i en bradepande. Skær guleroden i grove stykker og kom den i en bradepande. Kom også halsen fra kalkunen og hedvin i bradepanden. Kom en rist over og læg kalkunen derpå med brystet opad. Hæld ½ l vand i, og kom det hele i ovnen. Steg kalkunen i 3½- 4 timer til den har en centrumtemperatur på 70 grader. Dryp den jævnligt med skyen fra bradepanden. Hæld mere vand i bunden, hvis det fordamper.

Sigt skyen ned i en gryde og kasser hals og grøntsager. Tilsæt evt. mere vand, hvis skyen er meget koncentreret. Jævn saucen med en smørbolle (smør og mel rørt sammen). Smag til med salt og servér sammen med kalkun og det øvrige tilbehør.

– Velbekomme

Back To Top
  FÅ GODE TIPS OG TILBUD
3 GODE GRUNDE TIL
AT FÅ VORES NYHEDSBREV

- Gode tilbud på kød fra gården
- Opskrifter på lækker julemad
- Tips til at holde dit juletræ grønt

Modtag vores nyhedsbrev med tips og tilbud
×